+48 515 047 515
biuro@dezyn.pl
  • Home
  • Ozonowanie
  • Pluskwy i prusaki
  • Dezynfekcja po zmarłych
  • Cennik
  • Galeria
  • Blog
  • Kontakt

Blog

  • Jesteś tutaj:
  • Home
  • Kiedy warto przeprowadzić dezynfekcję w gastronomii?
Porady

Kiedy warto przeprowadzić dezynfekcję w gastronomii?

    Prowadzenie lokalu gastronomicznego związane jest z koniecznością spełniania wielu kryteriów, a także trzymania się dość surowych przepisów. Zwłaszcza tych związanych z higieną oraz ogólnymi warunkami panującymi w kuchni i innych pomieszczeniach, w których pojawia się żywność. Jeśli więc w budynku pojawią się pluskwy bądź szkodliwe mikroorganizmy, konieczna będzie skuteczne dezynfekcja.

    Należy zająć się nią natychmiast po wykryciu zagrożenia. Bagatelizowanie problemu i opóźnianie prowadzonych działań wpłynie negatywnie na rangę lokalu, może skończyć się także konsekwencjami prawnymi i finansowymi. Warto w tym miejscu podkreślić, że dezynfekcja może mieć różne oblicza. Wynika to, rzecz jasna, ze specyfiki problemu.

    Usuwanie pluskiew i prusaków

    W sytuacji, gdy w restauracji lub barze pojawią się owady, konieczne jest szybkie działanie. Ich obecność będzie bowiem niezwykle szkodliwe i groźna – zarówno dla właścicieli i pracowników, jak i klientów. Pluskwy mogą powodować drobne ugryzienia, prowadzące do zaczerwienienia, a nawet poważniejszych zmian alergicznych. Prusaki natomiast przenoszą natomiast zarazki oraz bakterie, które z kolei prowadzą do różnych chorób.

    Trzeba podkreślić, że temp rozprzestrzeniania się pluskiew i prusaków jest ogromne. Nawet jeden dzień zwłoki może znacząco pogorszyć sytuację. Zwłaszcza że owady rozwijają się nie tylko w miejscach brudnych. Sprzyja im podwyższona wilgotność, jak również obecność produktów spożywczych. Sprawia to, że dezynfekcja powinna zostać przeprowadzona natychmiast. Na czym może polegać?

    Przede wszystkim warto decydować się na usługi świadczone przez profesjonalistów. Dokonają oni szczegółowej oceny sytuacji, na podstawie której dobiorą optymalne rozwiązania. Co ważne, dysponują oni specjalistycznym sprzętem, gwarantującym wysoką skuteczność działania.

    Ozonowanie lokali gastronomicznych

    Dezynfekcja może polegać na neutralizacji wirusów i bakterii, które unoszą się w powietrzu, a także osadzają na przedmiotach codziennego użytku. Najczęściej stosowaną metodą jest w tym przypadku ozonowanie, przeprowadzanie w wielu budynkach, również w lokalach gastronomicznych.

    Podobnie jak w przypadku takich usług jak odpluskwianie i usuwanie prusaków, najlepiej zdać się na wiedzę i doświadczenie fachowców. Obsługują oni nowoczesne urządzenia zwane ozonatorami. Jak sama nazwa wskazuje, generują one ozon, który wyróżnia się właściwościami antybakteryjnymi i antywirusowymi. To jednak nie koniec. Eliminuje on bowiem też pleśń, grzyby i nieprzyjemne zapachy. Tego typu usługi mogą więc okazać się niezwykle korzystne. Kiedy i dlaczego warto postawić na ozonowanie?

    • W przypadku zwiększonego zagrożenia wirusowego i bakteryjnego.
    • W sytuacji, gdy ostatnia dezynfekcja lokalu realizowana była dawno temu.
    • Żeby zachęcić klientów do skorzystania z oferty.
    • W celu zdobycia przewagi konkurencyjnej i budowy pozytywnego wizerunku na rynku.

    Ozonowanie warto przeprowadzać regularnie. W ten sposób łatwiej jest uniknąć wielu nieprawidłowości, które mogą wpłynąć na funkcjonowanie lokalu, jak również na jego odbiór wśród klientów.

    Niezależnie od źródła i rodzaju problemu, współpraca z profesjonalistami wydaje się zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem. Dzięki ich wiedzy, doświadczeniu, a także bogatemu wyposażeniu dezynfekcja przebiegnie bez zastrzeżeń. Okaże się ponadto w pełni skuteczna, co oczywiście wpłynie na możliwość uporania sobie z problemami i ewentualnym zagrożeniem, które utrudni prowadzenie biznesu.

    Udostępnij:

    Poprzedni post

    Jak ozonowanie pomieszczeń wpływa na zdrowie?

    Następny post

    Dezynfekcja po zmarłych - kiedy jest konieczna?
    0 komentarzy on Kiedy warto przeprowadzić dezynfekcję w gastronomii?

    Post a comment Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Popularne
    • Media o nas9 stycznia 2023
    • Dezynfekcja pomieszczeń metodą ULV30 marca 2020
    • Ozonowanie niszczy 2019-nCoV koronawirusa9 kwietnia 2020
    • Jak wygląda ozonowanie kościoła?17 kwietnia 2020
    • Jak zabezpieczyć się przed pluskwami?10 listopada 2020
    Scroll
    Menu

    Ozonowanie

    Usuwanie pluskiew i prusaków

    Dezynfekcja po zmarłych

    Cennik

    Dane kontaktowe

    Nazwa Firmy: Marcin Pacocha Dezyn Dezynfekcja Dezynsekcja Ozonowanie Odkomarzanie

    Adres: al. Włókniarzy 194, 91-085 Łódź

    E-Mail: biuro@dezyn.pl

    Telefon: +48 515 047 515

    C 2022 - Dezyn Łódź
    • Home
    • Ozonowanie
    • Pluskwy i prusaki
    • Dezynfekcja po zmarłych
    • Cennik
    • Galeria
    • Blog
    • Kontakt